Vattenkefir
Vattenkefir är en probiotisk dryck som liknar läsk, men utan alla skadliga tillsatser. Den tar 1-3 dagar att framställa. Vattenkefir-kulturen, som är en symbios av olika jästsvampar och bakterier, lever på socker och behöver också en eller ett par skivor citron och gärna lite torkad frukt för att må riktigt bra.
De flesta känner till kombucha - en fermenterad dryck som bryggs med en slags te-svamp eller SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Vattenkefir-gryn är är en liknande symbios mellan jästsvampar och olika bakterier.
Kulturen matas med en blandning av vatten, socker, citron och torkad frukt, som ombildar sockret till bl.a. mjölksyrebakterier (probiotika). Men i processen bildas även kolsyra, B-vitaminer, vitamin C och annat.
En liten mängd alkohol uppstår också i jäsningen, mellan 0,2-2%, vanligtvis runt 0,5%, vilket motsvarar en alkoholfri öl, ett glas naturlig äppel- eller apelsinjuice, en mogen banan eller vetebröd… Vad många inte inser är att alkohol bildas i kroppen vid förtäring av viss föda.
Recept Vattenkefir:
- 1 liter vatten (utan klor eller andra tillsatser)
- 50-80 g socker (helst rårörsocker)
- 3 msk vattenkefir-gryn
- 1-2 skivor citron utan skal (eko-citroner kan ha skalet kvar)
- 2 dadlar eller motsvarande mängd russin, fikon eller annan torkad frukt (ekologiska, utan svavel eller tillsatser som solrosolja etc.)
- Lös upp sockret i en kopp med hett vatten, som sedan blandas med kallt vatten i en glasburk med bygellock.
- Tillsätt citronskivor, torkad frukt och grynen när sockervattnet har svalnat av till rumstemperatur (för varmt vatten dödar kulturen).
- Låt burken stå i rumstemperatur (optimalt 21-25°) i 1-3 dagar, utan att få direkt sol. Den kan också stå mörkt.
Låt ALDRIG grynen komma i kontakt med metall, t.ex. sked, sil eller skål av metall. Skaffa en finmaskig sil i plast samt en plastsked. Se även till att arbeta med rena händer och utrustning, vilka också måste vara fria från diskmedelsrester och andra kemikalier.
En glasburk med bygel-lock är optimal då luft måste kunna smita ut, vid ett skruvlock är risken stor att glasburken sprängs i bitar. Jag rekommenderar WECK-glas eller annan glasburk med bygellock.
Efter 1 dag är sockerhalten fortfarande hög, ju längre kefirkulturen får arbeta, desto mindre socker och mer syrlig smak får drycken. Jag brukar låta kulturen stå i 2-3 dagar och sedan fylla på den kolsyrade drycken i glasflaskor med bygel-kork (p.g.a. att luften måste kunna ta sig ut, annars finns risk för att flaskorna sprängs).
Minska mängden alkohol:
Den
som vill hålla alkoholhalten nere, kan minska sockerhalten till 50 g
socker/liter. Mindre än så är dåligt för vattenkefirkristallerna, som ju
när sig av sockret. Avstå helt från att dricka vattenkefir om du anser
att det är bättre för din del, eller servera inte till barn, i alla
fall inte mer än ett litet glas (håll igen på vetebullarna istället…).
Vanlig läsk är för övrigt betydligt mer skadligt än ett litet glas
kombucha eller vattenkefir...
Låt inte flaskorna med vattenkefirn stå för länge, då bildas mer alkohol. Bäst är att dricka drycken när den är färsk.